ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Το εργαστήριο της περφόρμανς διερευνά ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στη δημιουργία τέχνης με επίκεντρο το μέσο της περφόρμανς από έργα απόδοσης, επιτέλεσης και εκτέλεσης, δρώμενα/γεγονότα, το σώμα ως μέσο, η γλώσσα και οι χειρονομίες ως πολιτισμικά συγκεκριμένες, καταλήγουν σε διάφορες μορφές περφόρμανς. Μέσα από αυτές τις προοπτικές, θα προσεγγίσουμε την πρακτική, τις τεχνικές την παρουσίαση και την αναπαράσταση, την τοποθεσία, το ρόλο του κοινού, τη διάρκεια, το σώμα ως σημειωτικό σύστημα και τη δημιουργία παρτιτούρων, σεναρίων, σημειώσεων, τη φωνή, τη κίνηση, τα σκηνικά αντικείμενα την εγκατάσταση και την τεκμηρίωση. Θα δοθούν ιστορικά παραδείγματα παράλληλα με την θέαση σύγχρονων έργων περφόρμανς. Μέσω αναγνώσεων και κριτικών, οι φοιτητές εμπλέκονται σε ένα νέο λεξιλόγιο για να μιλήσουν και να αξιολογήσουν το έργο της περφόρμανς σε σχέση με τις τρέχουσες συζητήσεις στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Το μάθημα στοχεύει να δώσει στον μαθητή τεχνικές, λεξιλόγιο και εύρος θέσεων για την δημιουργία καλλιτεχνικών έργων περφόρμανς. 

Το μάθημα διεξάγεται σε συνδυασμό εργασιών στούντιο, ατομικών συναντήσεων, ομαδικών κριτικών, εργασιών, ασκήσεων, συλλογικών πειραμάτων, ομαδικών συζητήσεων, αναγνώσεις κειμένων και διαλέξεων που παρέχουν ιστορικό πλαίσιο. Θα υπάρξει πρόγραμμα επισκέψεων σε παρουσιάσεις έργων περφορμανς, σε εργαστήρια καλλιτεχνών καθώς και ιδρύματα, οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με την παρουσίαση, αρχειοθέτηση έργων performance. Θα ανατεθεί προσωπική άσκηση για ατομικές πρακτικές εργασίες που σχετίζονται με τα θέματα της τάξης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ο φοιτητής θα εργαστεί σε ένα τελικό έργο που σχετίζεται με τις προοπτικές και τα ερωτήματα που τίθενται στην τάξη. Οι παράμετροι για το τελικό έργο και η παρουσίασή του θα διαμορφωθούν κατα την περίοδο της παρακολούθησης του εργαστηρίου.  

 

Τόπος: Υπόγειο Θέατρο ΑΣΚΤ (προσωρινός) 

 

Πρόγραμμα: 

Δευτέρα (ατομικές συναντήσεις κατόπιν ραντεβού) 

Τετάρτη και Παρασκευή 4-7μμ  

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΓΡΗ / Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΦΕΚ 1068/Γ/13.07.2020

Η Γεωργία Σαγρή γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1979. Είναι καλλιτέχνης και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εχει σπουδάσει τσέλο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με διάκριση, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέα Υόρκης. Είναι υπότροφος των ιδρυμάτων Ωνάσης, Προποντίς, Λεβέντης και Fulbright. Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μουσεία και γκαλερί μεταξύ άλλων: Gropius Bau, Berlin, Germany (2022); de Appel, Amsterdam, Netherlands (2021); Mimosa House, London, England (2020); TAVROS, Athens, Greece (2020); Portikus, Frankfurt/ Main, Germany (2018); Kunstverein Braunschweig, Germany (2017, 2018); Cycladic Museum, Athens Greece (2017); Museum of Modern Art, Warsaw, Poland (2016); Sculpture Center, New York, USA (2016); KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Germany (2016, 2015); Forde, Geneva, Switzerland (2015); Kunsthalle Basel Switzerland (2014); MoMA PS1, New York, USA (2013); Museum of Modern Art, Warsaw, Poland (2013); Guggenheim Bilbao, Spain (2011); MoMA, New York, USA (2011); Macedonian Museum, Thessaloniki, Greece (2011); The Dakis Joannou Collection, DESTE; Foundation, Athens, Greece (2006). Sagri has also participated in documenta 14 (2017), Manifesta 11 (2016), Istanbul; Biennial (2015), Lyon Biennial (2013), Whitney Biennial (2012), Thessaloniki Biennial (2011), and Athens Biennial (2007).Η πρώτη της μονογραφία εκδόθηκε από την Sternberg Press, μετά τις ατομικές εκθέσεις Georgia Sagri Georgia Sagri στο Kunstverein Braunschweig και Georgia Sagri and I στο Portikus. Το βιβλίο της Stage of Recovery εκδόθηκε από την Divided Publishing τον Μάιο του 2021. Είναι η ιδρύτρια του μη-κερδοσκοπικού χώρου ΥΛΗ[matter]HYLE (hyle.gr), στο κέντρο της Αθήνας. 

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: gsagri@asfa.gr

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα