Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ψηφιακές μορφές Τέχνης”


Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» είναι το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που ιδρύθηκε το 1998 (ΦΕΚ 1239_8-12-1998 τ.Β’) τόσο στην ΑΣΚΤ, όσο και γενικά στην Ελλάδα, για την εξειδίκευση και ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής και τεχνολογικής έρευνας και την παραγωγή νέας γνώσης, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, στο πεδίο των Ψηφιακών Μορφών Τέχνης,  δηλαδή το πεδίο των εικαστικών τεχνών με ψηφιακά και Νέα μέσα. Η δομή και το πρόγραμμά του απετέλεσαν μοντέλο αναφοράς για συναφή μεταπτυχιακά που δημιουργήθηκαν σχετικά πρόσφατα σε άλλα ΑΕΙ και ειδικότερα σε σχολές εικαστικών σπουδών της ημεδαπής. Είναι ενδεικτικό ότι η στελέχωση με καλλιτέχνες καθηγητές σε αυτά τα προγράμματα άλλων σχολών, έχει γίνει αρχικά και έως σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό από αποφοίτους του ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».

Από το πρώτο έτος λειτουργίας του, το 1998 ως σήμερα, εισήχθησαν στο Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» και σε 17 διετείς κύκλους σπουδών, 245 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Από αυτούς οι 216 αποφοίτησαν, ενώ οι 17 είναι ενεργοί φοιτητές στον τρέχοντα 17ο κύκλο σπουδών. Περίπου 32 απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» έχουν στελεχώσει συναφή τμήματα ΑΕΙ της χώρας σε γνωστικά πεδία σχετικά με τις σπουδές τους στο Π.Μ.Σ., είτε ως μόνιμο διδακτικό προσωπικό, είτε ως έκτακτο, ενώ πολλοί συνεργάζονται σε ερευνητικά έργα και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Πολλοί δε είναι κι εκείνοι που συνέχισαν με περαιτέρω ανώτερες σπουδές 3ου κύκλου σε συναφή αντικείμενα σε αναγνωρισμένα ιδρύματα της ημεδαπής και του εξωτερικού, διακρίθηκαν στην μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία στην εγχώρια και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή ή απορροφήθηκαν σε συναφή πεδία της δημιουργικής βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πεδίο σπουδών του Π.Μ.Σ. αποτελεί αναγνωρισμένο Γνωστικό Αντικείμενο θέσεων ΔΕΠ σε Α.Ε.Ι.

MA DARTS

http://www.digitalarts.asfa.gr/

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η εξειδίκευση, η έρευνα και ο πειραματισμός στον χώρο των σύγχρονων εικαστικών πρακτικών, μέσω της χρήσης συνδυαστικών χρονοεξαρτώμενων μέσων (time-based media), διαδραστικών, υπολογιστικών, σε συνδυασμό με την συστηματική θεωρητική εμβάθυνση των φοιτητών σε ένα φάσμα γνωστικών πεδίων και αντικειμένων -συναφών προς τη φύση και τον χαρακτήρα αυτών των εικαστικών πρακτικών- τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στην ιστορική και φιλοσοφικοαισθητική μελέτη αφενός των τεχνικών μέσων (φωτογραφία, κινηματογραφία, βιντεογραφία, ψηφιακά υπολογιστικά συστήματα) και των πολιτισμικών τεχνολογιών, αφετέρου στους τρόπους εικαστικής ιδιοποίησης και χρήσης αυτών στον κοινό τόπο τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προσφέρει σε επιλεγμένο αριθμό φοιτητών την εικαστική εμπειρία, την απαιτούμενη τριβή με τις πιο πρόσφατες διεργασίες/εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών μορφών τέχνης, την τεχνογνωσία, την μεθοδολογία και την θεωρητική παιδεία που απαιτούνται για την συνεπή ανάπτυξη εικαστικού έργου ή διεπιστημονικής έρευνας με εικαστικό πρόσημο. Μέσω αυτού του βρόγχου ανατροφοδότησης μεταξύ εικαστικής πράξης και θεωρητικής εμβάθυνσης διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του διατομεακού ερευνητικού χαρακτήρα του μεταπτυχιακού προγράμματος και κυρίως της αναστοχαστικής-κριτικής σκέψης, η οποία είναι απαραίτητη στην δημιουργική έκφραση με συνδυαστικά ψηφιακά μέσα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή ειδικών μεταπτυχιακών εργαστηριακών και θεωρητικών μαθημάτων, έκτακτων σεμιναριακών κύκλων και εντατικών εργαστηρίων πάνω σε ειδικά θέματα, που αποβλέπουν, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, στην απόκτηση ειδίκευσης στην περιοχή της εικαστικής δημιουργίας και έρευνας με ψηφιακά μέσα. Μείζονα ρόλο, καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης, διαδραματίζει η συνεχής στενή συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων (εικαστικών, εργαστηριακών και θεωρητικών), καθώς έτσι επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υποστήριξη όλων των φάσεων της έρευνας, συγκρότησης, σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης του εικαστικού πρότζεκτ των μεταπτυχιακών φοιτητών.  

πολιτική ποιότητας και τα μαθησιακά αποτελέσματα του ΠΜΣ ΨΜΤ αντανακλούν την ανωτέρω διαγραφόμενη στόχευση.

Aκαδημαϊκό έτος 2023-24

Γεώργιος Χαρβαλιάς, εικαστικός, Καθηγητής ΤΕΤ ΑΣΚΤ, Διευθυντής του ΠΜΣ

Νίκος Τρανός, γλύπτης, Καθηγητής ΤΕΤ ΑΣΚΤ

http://www.asfa.gr/nikos-tranos

Γιάννης Μελανίτης, γλύπτης, Αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΤ ΑΣΚΤ

https://melanitis.com/

Βίκη Μπέτσου, εικαστικός, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΤ ΑΣΚΤ

http://cargocollective.com/vickybetsou

Νίκος Αρβανίτης, εικαστικός, Επίκουρος Καθητής ΤΕΤ ΑΣΚΤ

http://www.nikosarvanitis.info/

Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος, Μουσική Τεχνολογία, μέλος ΕΔΙΠ ΤΕΤ ΑΣΚΤ

CV, https://soundcloud.com/taxiarchis-diamantopoulos

Διονύσης Καββαθάς, Φιλοσοφία και Αισθητική των Μέσων, αφυπηρετήσας καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Βιογραφικό σημείωμα>>

Αλέξανδρος Δασκαλάκης, Φιλοσοφία και Αισθητική των Μέσων, Ακαδημαϊκός υπότροφος Πανεπιστημίου Αιγαίου

βιογραφικό >>

Νίκος Φωλίνας, Φιλοσοφία και Αισθητική των Μέσων, Ακαδημαϊκός υπότροφος Πανεπιστημίου Αιγαίου

Άγγελος Φλώρος, Αρχιτέκτων, Επικουρος καθηγητής Ιονίου Παν. Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας,

CV, https://sites.google.com/site/infocharta/

Θανάσης Ρεντζής, Σκηνοθέτης
CV, http://www.imdb.com/name/nm0719908/

Δημήτριος Αγαθόπουλος, καλλιτέχνης Νέων Μέσων, Ακαδημαϊκός υπότροφος ΠΑΔΑ

https://www.dimagathopoulos.com/

Μαρία Μαμαλίγκα, επικουρικό μέλος, ΕΤΕΠ ΤΕΤ ΑΣΚΤ, υπέυθυνη προγράμματος κινηματογραφικών προβολών ΑΣΚΤ

Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Προβολών >>

Αρχοντούλα Κλαμαριά, Υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του ΠΜΣ

email: aklamaria@asfa.gr, τηλ. 210 3897105, Πατησίων 42

ΠΜΣ ΨΜΤ, Πειραιώς 256, email: artdm@asfa.gr

Στιγμιότυπα έργων και συμμετοχών των φοιτητών/τριών του ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης”

Ανακοινώσεις Τμήματος

ΠΜΣ “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” | Γενικές ανακοινώσεις | Νέα – Ανακοινώσεις | Γενικές Ανακοινώσεις | Γραφείο Διασύνδεσης | Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (Μ.Ε.Τ.) | Προπτυχιακές Σπουδές | Προπτυχιακές σπουδές | Μεταπτυχιακές σπουδές | Μεταπτυχιακές Σπουδές | Διδακτορικές Σπουδές | Διδακτορικές Σπουδές

Υποτροφίες DAAD 2025/26 για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία

Όλες οι ανακοινώσεις του τμήματος

© ASFA 2024. All rights reserved.

Μετάβαση στο περιεχόμενο