Γιατί Erasmus+


10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ERASMUS

1. Γιατί βλέπεις πώς είναι να ζεις σε μια χώρα στην οποία θα σε ενδιέφερε να ζήσεις και να εργαστείς μελλοντικά.

Mπορεί να έχεις μια ιδέα για το πώς είναι να ζεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού, δεν ξέρεις όμως με σιγουριά εάν δεν βρεθείς εκεί. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αξίζει να μετακινηθείς με το Erasmus: για να δεις από κοντά τη ζωή στη χώρα που θα σε ενδιέφερε να ζήσεις στο μέλλον. Το 40% περίπου των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν σε κάποια μετακίνηση με το Erasmus, μετακόμισαν εν τέλει μόνιμα στη χώρα αυτή μετά την αποφοίτησή τους και το 93% περίπου όσων έχουν μετακινηθεί με το πρόγραμμα φαντάζονται ότι θα μπορούσαν να ζήσουν στο εξωτερικό στο μέλλον. Έτσι, προτού δεσμευτείς να ζήσεις και να εργαστείς σε μια άλλη χώρα, μπορείς να μεταβείς εκεί σε πρώτη φάση με το πρόγραμμα και να διαπιστώσεις κατά πόσο μπορείς να το κάνεις.

2. Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεις κάποια μελλοντική θέση εργασίας

Οι ευκαιρίες εργασίας είναι ένας ακόμα λόγος πολύ σημαντικός για να πάρεις μέρος σε μετακινήσεις με το πρόγραμμα Erasmus. Η συμμετοχή σου σε κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό σου και να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Το 64% περίπου των εργοδοτών θεωρούν ότι μια διεθνής εμπειρία είναι σημαντική για την πρόσληψη προσωπικού. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής θα σε εφοδιάσει με κοινωνικές δεξιότητες, ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργητικότητα, χαρακτηριστικά ζωτικής σημασίας για την εύρεση μελλοντικών θέσεων εργασίας.

3. Για να βιώσεις διαφορετικές πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας

Στο Ίδρυμα Υποδοχής θα έρθεις σε επαφή με νέες μεθόδους διδασκαλίας, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, κάτι που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις κριτική σκέψη και να βλέπεις τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

4. Για να σκεφτείς τι θα κάνεις στη ζωή σου

Ακόμα και μετά την έναρξη των ακαδημαϊκών σπουδών τους, πολλοί φοιτητές δεν είναι ακόμα σίγουροι για το ποια πορεία θα επιλέξουν στο μέλλον. Ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να περάσεις ή ακόμη και τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις στο εξωτερικό, μπορεί να σου δώσουν σημάδια για το τι πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Η συμμετοχή στο Erasmus ίσως σου δώσει επιχειρηματικές ιδέες που θα μπορούσες να ακολουθήσεις στο μέλλον. Περίπου 1 στους 10 που πήγαν Erasmus έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία και 3 στους 4 σχεδιάζουν να το κάνουν σύντομα.

5. Για να ταξιδέψεις

Ένας από τους λόγους αξίζει το Erasmus είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις νέα μέρη. Είτε ταξιδέψεις με άλλους είτε μόνος/η σου, θα έχεις την ευκαιρία να δεις πόσο μεγάλος και καταπληκτικός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Επίσης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορείς εύκολα να περάσεις στις γειτονικές τους χώρες, γρήγορα και οικονομικά.

6. Για να σπουδάσεις στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσεις δίδακτρα

Το Erasmus είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σπουδάσεις στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσεις δίδακτρα. Εκτός αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα μετακινούμενα άτομα επιχορήγηση για να τα βοηθήσει με τα έξοδα κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του στο εξωτερικό. Η οικονομική υποστήριξη είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του Erasmus.

7. Για να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου

Όταν βρίσκεσαι σε ένα άγνωστο μέρος, μακριά από τη στήριξη της οικογένειας, δεν θα έχεις άλλη επιλογή από το να μάθεις να αντιμετωπίζεις απρόσμενες καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να πιστέψεις στις ικανότητές σου, να αντιμετωπίσεις και να επιλύσεις τα όποια προβλήματα. Μπορεί να βρεθείς σε αρκετά άβολες και απογοητευτικές καταστάσεις, θα αποκτήσεις όμως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ξέρεις τι να κάνεις στο μέλλον.

8. Για να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σου στο εξωτερικό θα κληθείς να είσαι υπεύθυνος/η για τα πάντα: ψώνια, διαμονή, μεταφορά και πολλά άλλα. Αν και μπορεί να σου φανεί δύσκολο στην αρχή, σύντομα θα γίνεις ανεξάρτητος/η. Αυτή η εμπειρία θα σε προετοιμάσει για το μέλλον, αν σκοπεύεις να ζήσεις μόνος/η αργότερα.

9. Για να αποκτήσεις διεθνείς και διαπολιτισμικές ικανότητες καθώς και πολιτισμική συνείδηση

Ζώντας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, θα μάθεις πολλά για τους άλλους πολιτισμούς. Η καθημερινή συναναστροφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο θα εξαλείψει ορισμένους από τους μύθους, αλλά και προκαταλήψεις για τις άλλες χώρες. Ένας λοιπόν από τους λόγους που αξίζει το Erasmus είναι ακριβώς αυτός: να μάθεις να είσαι ανοιχτόμυαλος/η απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

10. Γιατί θα κάνεις φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να πας Erasmus είναι ότι θα γνωρίσεις ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσένα: μόνοι στο άγνωστο και μακριά από οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις τείνουν να βασίζονται ο ένας στον άλλον και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν μαζί τις αντιξοότητες. Θα δημιουργήσεις ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις στο Erasmus και πιθανότατα θα κάνεις φιλίες για μια ολόκληρη ζωή.

© ASFA 2024. All rights reserved.

Μετάβαση στο περιεχόμενο