Φοιτητές – Μετακίνηση για πρακτική άσκηση
Γενικές πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση
Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, δίνεται η δυνατότητα σε
(i) Προπτυχιακούς φοιτητές,
(ii) Μεταπτυχιακούς φοιτητές,
(iii) Υποψήφιους Διδάκτορες, και
(iv) Πρόσφατα Απόφοιτους
να πραγματοποιήσουν επιχορηγούμενη μετακίνηση για Πρακτική Άσκηση (Τraineeship Μobility) σε φορείς υποδοχής (Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιχειρήσεις, κέντρα κατάρτισης, Πρεσβείες, μουσεία, σχολεία, κ.α.).
Η διάρκεια της κινητικότητας αυτής μπορεί να κυμαίνεται από 2-6 μήνες. Το ακριβές διάστημα επιχορήγησης συναρτάται στενά με τα διαθέσιμα κονδύλια και τις άλλες κατηγορίες κινητικότητας της Σχολής και ο καθορισμός του βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Γραφείου Erasmus+.
Επιλέξιμα κράτη για κινητικότητα
(i) Οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν είναι επιλέξιμες οι κινητικότητες εντός της Ελλάδας)
(ii) Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενσταϊν, Τουρκία, ΠΓΔΜ
(iii) Οι υπερπόντιες χώρες και επικράτειες
Οικονομική επιχορήγηση
Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης των μετακινούμενων στο εξωτερικό για Πρακτική Άσκηση καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής:
Ομάδα 1 Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης – 670 ευρώ μηνιαίως
Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σουηδία, Νήσοι Φερόες, Ελβετία.
Ομάδα 2 Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης – 620 ευρώ μηνιαίως
Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Κάτω Χώρες, Μάλτα, Πορτογαλία, Ανδόρρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό.
Ομάδα 3 Χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης – 570 ευρώ μηνιαίως
Βουλγαρία ,Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία.
Είναι σημαντικό οι φοιτητές/τριες να γνωρίζουν ότι οι υποτροφίες έχουν ως στόχο να αντισταθμίσουν τις πρόσθετες δαπάνες κινητικότητας, δηλ. τα έξοδα ταξιδιού και ενδεχομένως το υψηλό κόστος διαβίωσης στη χώρα υποδοχής. Οι υποτροφίες δεν αποσκοπούν στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών που συνεπάγεται η περίοδος πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.
Ο φορέας υποδοχής ενδέχεται να προτείνει συμπληρωματική αμοιβή ή άλλα benefits (πχ εκπτώσεις, κουπόνια εστιατορίων κλπ) για την πρακτική τους άσκηση, η οποία είναι απόλυτα συμβατή με τη μηνιαία επιχορήγηση του προγράμματος Erasmus+. Ωστόσο, τονίζεται ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και βρίσκονται καθαρά στη διακριτική ευχέρεια του φορέα.
Η καταβολή της υποτροφίας γίνεται σε δυο δόσεις: σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρηση του φοιτητή για το εξωτερικό, καταβάλλεται στον δικαιούχο προπληρωμή που ισούται με το 80% του ποσού της υποτροφίας που δικαιούται. Μετά την επιστροφή του και εφόσον η περίοδος πρακτικής άσκησης κρίνεται επιτυχής, καταβάλλεται στον δικαιούχο το υπολειπόμενο 20%.
Κριτήρια επιλογής για Πρακτική Άσκηση:
– το επίπεδο γνώσης της επίσημης γλώσσας της χώρας/του φορέα υποδοχής (κατ’ελάχιστο Β2)
-η ακαδημαϊκή επίδοση του/της φοιτητή/τριας
-η άμεση σχέση του περιεχομένου της πρακτικής άσκησης με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών του υποψηφίου
-η προστιθέμενη αξία και τα μαθησιακά αποτελέσματα/ δεξιότητες που αναμένεται να αποκτήσει ο/η φοιτητής/τρια από την προτεινόμενη πρακτική άσκηση, όπως θα φαίνεται από τη Συμφωνία Μάθησης (Learning Agreement)
Η αίτηση αλλά και η επιλογή των μετακινούμενων για πρακτική άσκηση γίνεται όσο αυτοί έχουν ακόμη την φοιτητική ιδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι απόφοιτοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση όσο είναι ακόμη φοιτητές και η μετακίνησή τους θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τη λήξη του πρώτου έτους από την αποφοίτησή τους.
Οδηγίες για την αναζήτηση φορέα υποδοχής
Η αναζήτηση φορέα υποδοχής για Πρακτική Άσκηση είναι ευθύνη του μετακινούμενου. Διευκρινίζεται ότι για την Πρακτική Άσκηση, δεν απαιτείται η σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ της ΑΣΚΤ και του φορέα υποδοχής, δεδομένου ότι τα δυο αυτά μέρη, καθώς και ο δικαιούχος, δεσμεύονται νομικά από την εξατομικευμένη Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης.
Παρακάτω δίνονται μερικές βασικές οδηγίες και το ευρύτερο πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.
Επιλέξιμοι φορείς
Στην περίπτωση της κινητικότητας φοιτητών για πρακτική άσκηση, ο οργανισμός υποδοχής μπορεί να είναι:
Α) Οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός από Χώρα του Προγράμματος ή Χώρα Εταίρο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας ή στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος οργανισμός μπορεί να είναι:
-δημόσια ή ιδιωτική, μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιχειρήσεων)·
-δημόσιος φορέας σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο·
-πρεσβείες ή προξενικά γραφεία της Χώρας Προγράμματος του ιδρύματος αποστολής·
-κοινωνικός εταίρος ή άλλος εκπρόσωπος του εργασιακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιμελητηρίων, των βιοτεχνικών/επαγγελματικών ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων·
-ερευνητικό ινστιτούτο ή Ίδρυμα
Β) Σχολείο/ινστιτούτο/εκπαιδευτικό κέντρο (οποιουδήποτε επιπέδου, από την προσχολική έως την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης επίσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων)·
Γ) Μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένωση, ΜΚΟ·
Δ) Φορέας που παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής συμβουλευτικής και ενημέρωσης·
Ε) Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα Χώρας του Προγράμματος στο οποίο έχει χορηγηθεί Χάρτης Εrasmus για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ECHE) ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα Χώρας Εταίρου αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες αρχές, το οποίο έχει υπογράψει συμφωνίες μεταξύ ιδρυμάτων με τους εταίρους του από Χώρες του Προγράμματος πριν από την έναρξη της κινητικότητας
Μη επιλέξιμοι φορείς για Πρακτική Άσκηση
Θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλοι οργανισμοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ειδκευμένων οργανισμών (ο αναλυτικός κατάλογος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_el )
Οργανισμοί που διαχειρίζονται προγράμματα της ΕΕ όπως οι Εθνικοί Οργανισμοί Erasmus+ (προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ή/και διπλή χρηματοδότηση).
Μεμονωμένος καλλιτέχνης (ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαγγελματική στέγη)
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται κατά τη διαδικασία αναζήτησης και επιλογής φορέα ώστε:
-Ο φορέας να είναι επιλέξιμος,
-Η πρακτική άσκηση που προσφέρει ο φορέας να σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών του φοιτητή,
-Το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθεί ο ασκούμενος να είναι σαφές από την αρχή, και να εξασφαλίζονται διεθνώς αποδεκτές συνθήκες εργασίας,
-Από την περιγραφή του αντικειμένου πρακτικής άσκησης (όπως αυτή καταγράφεται στο Learning Agreement for Traineeships) να προκύπτει ότι αυτό αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και ότι δεν πρόκειται για
(i) παρακολούθηση μαθημάτων ή εργαστηρίων που εντάσσονται σε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, ή
(ii) εκπόνηση μέρους ερευνητικής εργασίας.
Οι φοιτητές είναι απαραίτητο να επικοινωνούν με τους Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους ERASMUS+ των τμημάτων για καθοδήγηση και συμβουλές αναφορικά με την επιλογή φορέα υποδοχής.
Διαδικασία κινητικότητας – Στάδιο Ι: πριν την κινητικότητα
Κατά την περίοδο που ορίζεται από το Γραφείο Erasmus+ της ΑΣΚΤ οι υποψήφιοι μετακινούμενοι οφείλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:
Ηλεκτρονική αίτηση. Ο σύνδεσμος δίνεται με κάθε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όλα τα πεδία θα πρέπει να συμπληρώνονται από τον φοιτητή/τρια με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια, καθώς τα προσωπικά στοιχεία του θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα μας τόσο για την επικοινωνία μαζί του όσο και για τη χρηματοδότησή του.
Αντίγραφο (μη επικυρωμένο) του Πιστοποιητικού Γνώσης Ξένης(ων) Γλώσσας(ών). Απαραίτητη προϋπόθεση μετακίνησης είναι ο φοιτητής να έχει ελάχιστο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας Β2 στα Αγγλικά. Δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις παρακολούθησης από φροντιστήρια. Συνεκτιμάται θετικά η πιστοποιημένη γνώση της γλώσσας εργασίας (δηλ. της χώρας υποδοχής)
Βεβαίωση αποδοχής του οργανισμού/φορέα υποδοχής (Letter of Acceptance). Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότυπο που δίνει το Γραφείο Erasmus (το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε επιστολόχαρτο του φορέα υποδοχής), και να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του φορέα.
Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης (Learning Agreement for Traineeship). Στο αρχικό στάδιο, θα πρέπει να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά όλα τα πεδία της ενότητας «Before the Mobility». Το έντυπο θα φέρει την υπογραφή του φοιτητή, του ακαδημαϊκού υπευθύνου και την υπογραφή και σφραγίδα του φορέα υποδοχής. Σημειώνεται πως το παρόν έντυπο δεν θα γίνεται δεκτό εάν δεν είναι πλήρως συμπληρωμένο ή εάν φέρει χειρόγραφα σημεία (εκτός των υπογραφών).
Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό τυχόν ζητείται από το Γραφείο Erasmus κατά περίπτωση.
Διευκρινίζεται ότι τα έγγραφα Letter of Acceptance & Learning Agreement μπορούν να κατατίθενται και σε δεύτερο χρόνο, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής συνεννόησης με το Γραφείο Erasmus.
Τα σχετικά πρότυπα έγγραφα μπορούν να αναζητηθούν και στην κατηγορία Πρότυπα Έγγραφα-Έντυπα αιτήσεων
Διαδικασία κινητικότητας – Στάδιο ΙΙ: κατά τη διάρκεια της κινητικότητας
Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος δύο εβδομάδων από την άφιξη του μετακινούμενου στον φορέα υποδοχής και την έναρξη της Π.Α., πρέπει να περιέλθουν στο Γραφείο Erasmus με ηλεκτρονική αλληλογραφία:
Έντυπο επιβεβαίωσης άφιξης – Certificate of Attendance (Arrival Certificate).Το έγγραφο θα πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά τις πρώτες ημέρες άφιξής σας στον φορέα Υποδοχής. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότυπο που δίνει το Γραφείο Erasmus (το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε επιστολόχαρτο του φορέα υποδοχής), και να φέρει σφραγίδα και υπογραφή του φορέα. Πιστοποιεί ότι αναλάβατε υπηρεσία και είναι απαραίτητο για τη κατάθεση του 80% της υποτροφίας στον τραπεζικό λογαριασμό του υποτρόφου. Γίνεται δεκτό και με σαρωμένες υπογραφές.
Learning agreement for traineeships – Table Α2 to be completed during the mobility. Συμπληρώνεται μόνον εφόσον υπάρξουν αλλαγές στις προσυμφωνημένες δραστηριότητες.
Προσοχή: τέτοιες αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του ακαδημαϊκού συντονιστή και της ενυπόγραφης έγκρισής του.
Διαδικασία κινητικότητας – Στάδιο ΙΙΙ: μετά την κινητικότητα
Σε διάστημα το αργότερο δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους, οι ασκούμενοι/ες καλούνται να καταθέσουν στο Γραφείο Erasmus τα εξής δικαιολογητικά:
Έντυπο επιβεβαιωμένης αναχώρησης – Certificate of Attendance (Departure Certificate). Πρέπει να φέρει υπογραφή από τον φορέα υποδοχής χρονολογημένη από την ημέρα λήξης της πρακτικής και μετά.
Εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης (μετάβασης και επιστροφής). Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (παραμονή στη χώρα για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους) θα γίνεται δεκτή η μη προσκόμιση εισιτηρίου επιστροφής και στη θέση αυτού θα πρέπει ο/η φοιτητής/τρια να καταθέτει υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρει τους λόγους για την έλλειψη αυτού).
Learning agreement for traineeships (Section C to be completed after the mobility). Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον φορέα υποδοχής και αφορά την αξιολόγηση του ασκούμενου.
Ηλεκτρονική υποβολή τελικής Έκθεσης Συμμετέχοντα (EU Survey). Το σχετικό ερωτηματολόγιο αποστέλλεται αυτόματα από την πλατφόρμα του προγράμματος Erasmus+ στο email σας με την ολοκλήρωση της κινητικότητας.
Ερωτηματολόγιο εσωτερικής αξιολόγησης που αποστέλλεται στο email σας από το Γραφείο Erasmus.
Μετά τον τελικό έλεγχο του φακέλου του φοιτητή, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων καταθέτει το υπόλοιπο 20% της υποτροφίας στον τραπεζικό λογαριασμό του υποτρόφου.
Προσοχή: Η αποτυχία ενός φοιτητή να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης, δύναται να αποτελέσει λόγο να μην του χορηγηθεί το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας του ή και να του ζητηθεί μερική ή πλήρης επιστροφή της υποτροφίας (80%) που έχει ήδη λάβει.
Δεν θα ζητείται επιστροφή της υποτροφίας στις περιπτώσεις που ο φοιτητής δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις προσυμφωνημένες δραστηριότητες στο εξωτερικό λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. λόγους υγείας).