ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟ (Art in context), Καλλιτεχνικές πρακτικές, μεθοδολογία έρευνας και θεωρίες της σύγχρονης τέχνης / Διευθ. Κ.ΒΕΛΩΝΗΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εξάμ. 7. _ Εξάμ, 8
Τέχνη στο συγκείμενο (Art in context)
Καλλιτεχνικές πρακτικές, μεθοδολογία έρευνας και θεωρίες της σύγχρονης τέχνης
Αποκαλύψεις, συγκαλύψεις, επουλώσεις: Εξερευνώντας το κωμικό στοιχείο στη σύγχρονη τέχνη
Κωστής Βελώνης
ΑΣΚΤ Χειμερινό/ Εαρινό Εξάμηνο
Αμφιθέατρο νέας βιβλιοθήκης, Πειραιώς 256
2023-24
Από την προσωπική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι κάθε απόπειρα ερμηνείας του κωμικού στοιχείου και της σωματικής αντίδρασης του γέλιου ξεγλιστράει από στυλιζαρισμένους και άκαμπτους ορισμούς. Εν τούτοις με αφορμή τον θεματικό άξονα της κωμωδίας στο νεωτερικό βίο θα αναζητήσουμε μεθοδολογίες χρήσιμες στην καλλιτεχνική μας πρακτική, που αφορούν στην καταστασιακότητα (“Situatedness”) του έργου τέχνης την οποία θα ερμηνεύαμε ως την εξάρτηση του νοήματος από τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων ιστορικών, γεωγραφικών και πολιτισμικών πλαισίων, κοινωνικών σχέσεων καθώς και φιλοσοφικών και ιδεολογικών πλαισίων. Σε κάθε περίπτωση η συνθήκη του έργου που υπακούει σε ένα ντετερμινιστικό μοντέλο πλαισίωσης εμφανίζεται άτοπη και περιοριστική. Αντίθετα, απαιτείται ένας διαφορετικός χειρισμός που δεν περιορίζεται σε ασφαλή συμπεράσματα. Η ρευστότητα των εντοπισμών είναι αναπόφευκτη ενώ το έργο μπορεί να διανοίγεται στην αμφισβήτηση της εποχής του.
Συσσωρεύοντας τις αποτιμήσεις της κλασικής αλλά και σύγχρονης βιβλιογραφίας για το παράδοξο και αυτονόητο της εμπειρίας του κωμικού αγγίζουμε το πεδίο των επιστημολογικών διασταυρώσεων με την ψυχανάλυση (Sigmund Freud, Jacques Lacan, Sarah Kofman, Julia Kristeva) τη φιλοσοφική σκέψη και την ηθική (Vladimir Jankélévitch, Henri Bergson, Schopenhauer, Nietzsche, Georges Bataille, Martin Heidegger, John Gray, Λουκρήτιος) τη θεωρία λογοτεχνίας (Αριστοτέλης, Heinrich Von Kleist, Gianni Rodari, Umberto Eco, Robert F Storey, Μαρία Οικονόμου, Jean Starobinski, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Simon Critchley), τη φεμινιστική θεωρία (Hélène Cixous, Luce Irigaray), τις φιλμικές σπουδές (Lotte Eisner, Laura Mulvey,Gilles Deleuze, Berger John, Malcolm Turvey), τη θεωρία της τέχνης (Jean-Yves Jouannais, Christine Buci Glucksmann, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Steven Connor, Jean Clair, Rosalind Krauss) τη ποιητική πρακτική (Friedrich Hölderlin, Rainer Maria Rilke, Ezra Pound, Jules Laforgue, Διονύσιος Σολωμός, Charles Baudelaire, Amy Lowell, Sylvia Plath, Ρώμος Φιλύρας). Θα επιχειρήσουμε να συναντηθούμε με την ερμηνεία και ανάλυση του κωμικού σε περιοχές όπου συνήθως απουσιάζει, όπως οι μαρξιστικές σπουδές και η κριτική θεωρία (Adorno, Siegfried Kracauer, Walter Benjamin, Roland Barthes, Κarel Kosik, Jean Baudrillard) ο πολιτική σκέψη (Leon Trotsky, Jacques Rancière, Chantal Mouffe, Bruno Latour, Giorgio Agamben) αλλά και η θεολογικός λόγος (Ignacio de Loyola, Φραγκίσκος της Ασίζης, Simone Weil).
Με την υπόγεια νύξη του κωμικού και της ειρωνείας, αναδεικνύεται πώς οι κυρίαρχες αφηγήσεις εξελίσσονται σε πηγές παρωδίας, αγγίζοντας και τις πιο απρόβλεπτες και απαθείς ως προς το χιούμορ πρωτοπορίες (Κονστρουκτιβισμός, σουπρεματισμός, art informel, abstract expressionism) πέρα από εκείνες που διεκδίκησαν το κωμικό και το παράλογο στις χειρονομίες τους (Les Arts incohérents, Dada, Fluxus). Η κωμική διάθεση γίνεται ορατή και στις πιο σεμνές και «σοβαρές» αναφορές της μεταγλώσσας της πρωτοπορίας στη σύγχρονη παραγωγή η οποία συνήθως στοχεύει στην διάψευση των «υψηλών» προσδοκιών της avant garde.
Η συγκρότηση μιας παράλληλης τάσης αυτοκριτικής της νεωτερικής συνθήκης μέσα από το κωμικό στοιχείο στη πραγματολογική και τη σωματική της συνθήκη ενεργοποιεί τις «ατέλειες» της τεχνικής στη μεταφορντική οργάνωση της παραγωγής : από την slapstick σωματικότητα των γλυπτών της μεταπολεμικής περιόδου, την λανθάνουσα χρηστικότητα των DIY έργων μέχρι την συνειδητή αποχή από την γνωστική διαδικασία της χειροτεχνίας (objet trouvé, readymade) όπως και το συνειδητό πέρασμα από την εξειδίκευση στην αποειδίκευση (deskilling). Στην ακμή της επιστημονικής διαχείρισης της εργασίας και απέναντι στις υποδείξεις ενός πειθαρχημένου και ελεγχόμενου περιβάλλοντος, η ιδρυτική βάση αυτής της παράλληλης κωμικής avant-garde εμπνέεται από την αδεξιότητα, την γκάφα, την σύγχυση, καθώς και την αμηχανία απέναντι στο ρασιοναλιστικό μοντερνισμό. Ανάμεσα σε άλλα gags, ατυχίες και δυσλειτουργίες παρατηρούμε την περιφρονητική περιγραφή του Barnett Νewman για την εμπειρία του σκοντάμματος στα γλυπτά, τη φάρσα που κρύβεται πίσω από το Μαύρο τετράγωνο» του Kazimierz Malewicz, την εμμονή του σουρεαλιστών με τις κωμικές παραγωγές του Mack Sennett, την σύγχρονη επιστροφή της γλυπτικής στην αρχαϊκή αδεξιότητα του ξόανου.
Η εικαστική πρωτοπορία δεν μένει ανεπηρέαστη από τις χειρονομίες και το γέλιο των Clowns του τσίρκου και των θεατρικών παραστάσεων και ανανεώνει τη θεματολογία της εμπλουτίζοντας την με παλιότερους και νέους αντιήρωες, καρικατούρες σαλτιμπάγκων, αναρίθμητους τρελούς Πιερο (Pierrot le Fou) αλλά και παρανοϊκούς αστούς όπως τον Ubu Roi ανάμεσα σε άλλους evil clowns νευρωτικούς και ψυχωτικούς κατοίκους των μητροπολιτικών κέντρων. Αυτές οι περιγραφές της διαταραχής της προσωπικότητας μετατρέπουν το κωμικό σε μια αντεστραμμένη τραγωδία, στην οποία οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ταυτίζονται με τον περιθωριακό και θλιμμένο γελωτοποιό ο οποίος ‘χαμένος» στα προσωπικά του αδιέξοδα, ζει ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Το περιεχόμενο της εικαστικής παραγωγής των φοιτητών θα είναι το κύριο μέρος της ερευνητικής διαδικασίας. Εκτός από την πρακτική τους, οφείλουν να παραδώσουν πέντε εργασίες στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα.
Το μάθημα διατηρεί την αμφισημία του θεωρητικού και εργαστηριακού μαθήματος και δομείται ως εξής :
Παραδόσεις
Tutorials
Παρουσιάσεις του έργου σας
Προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι η συστηματική παρουσία στις παραδόσεις
Λογαριασμός Instagram: art_in_context_lab
ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ / Αναπληρωτής Καθηγητής
ΦΕΚ 1715/Γ/01.10.2019
O Κωστής Βελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο London Consortium- Birkbeck College, ICA, AA (MRES) και Arts Plastiques/ Esthétique στο Université Paris 8 (D.E.A). Είναι Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα γλυπτά του Βελώνη εξερευνούν την κωμική και αμήχανη συνθήκη του αντικειμένου ως προβολή μιας ανθρωποκεντρικής αφήγησης με αλληγορίες της καθημερινότητας. Στο σύνολο του έργου του δίνεται έμφαση πάνω στις ηθικές προεκτάσεις του λάθους και της αδεξιότητας όπως και το χάσμα που προκαλεί η ονειροπόληση και η πραγματικότητα που την ματαιώνει.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: kvelonis@asfa.gr