Β’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ / Διευθ. Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Σχετικά λινκ που αφορούν στις δραστηριότητες του εργαστηρίου:

https://tinyurl.com/yca8mwc9

 

https://www.whitehousebiennial.com/?r3d=art-space-oddity

 

Σχετικά με τον πιο πάνω σύνδεσμο και τη σειρά εκθέσεων του κύκλου Art Space Oddity μπορείτε να βρείτε δεκάδες δημοσιεύσεις

στο διαδίκτυο.

 

Επισυνάπτεται μια μικρή ενδεικτική επιλογή δημοσιευμάτων σχετικά με παλαιότερο εκθεσιακό κύκλο:

 

ONCE UPON A TIME AT THE RIVIERA

 

METAMORPHOSIS

 

https://www.beton7artradio.gr/2022/06/07/space-oddity/https://athina984.gr/2022/10/19/eyergesia-nea-omadiki-ekthesi-toy-programmatos-art-space-oddity-toy-nikoy-charalampidi

 

 

Θεματολογικός άξονας επόμενης σειράς διαλέξεων :

https://tinyurl.com/ye23j3y9

 

Περισότερο Υλικό στον ιστότοπο

WHITE HOUSE BIENNIAL

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ / Καθηγητής

ΦΕΚ 2057/Γ/11.08.2023

Διευθυντής του Β’ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1986-1990) και αρχιτεκτονική στο Universita degli studi di Firenze (1988-1993). Το 1994- 1999, συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου την περίοδο 1999-2003 παρακολούθησε και μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες.

Από την αρχή της καριέρας του η καλλιτεχνική του έκφραση είχε έντονα πολιτικό χαρακτήρα, ξεκινώντας από αναφορές στην πρόσφατή Ιστορία της Κύπρου, μέρος της οποίας είχε ζήσει ο ίδιος κατά την παιδική του ηλικία. Έκτοτε η τέχνη του επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, την παγκοσμιοποίηση, τον καταναλωτισμό, τις ιδεολογικές και πολιτισμικές κρίσεις, δίνοντάς τους σύνθετες προεκτάσεις που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του κυριαρχούν οι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους, με εγκαταστάσεις και κατασκευές από διάφορα υλικά, περφόρμανς, βίντεο και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Το προσωπικό εκφραστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη είναι ιδιαίτερα πλούσιο, χάρη στην ποικιλία και την ευφάνταστη χρήση των τεχνικών και εικαστικών του μέσων. Παράλληλα το θεματικό περιεχόμενο, η διανοητική επεξεργασία και η ανατρεπτική διάθεση που φανερώνουν τα έργα του, λειτουργούν αποτελεσματικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκαλώντας την εγρήγορση του κοινού.

Το 1993 βραβεύεται με το Α’ Βραβείο από το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου. Το 2007 του απονέμεται το τιμητικό βραβείο της Ένωσης Τεχνοκριτικών Ελλάδος (AICA Hellas), ενώ το 2004, μαζί με τον Γιώργο Λάππα, υπήρξε βασικός υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Γλυπτικής, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Χάγης.

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα είναι διεθνής. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 50 και πλέον ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Centre Pompidou, Παρίσι, Turner Contemporary, Λονδίνο, κ.ά.) και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές Μπιενάλε (Οστάνδη 1994, Βενετία 1997, 2003, Τίρανα 2001, Τελ Αβίβ 2004, Ιρλανδία 2005, Σάο Πάολο 2006 κ.ά.). Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ερευνητικά προγράμματα.

Το 2023 εξελέγη Καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΜΥΤΗ / Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

instagram

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ / Αποσπασμένος εκπαιδευτικός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε σπουδές στην Ζωγραφική στο εργαστήριο του Ευάγγελου Δημητρέα 1990-91 (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη 1991-92 και Δημήτρη Μυταρά 1992-96, στη Γλυπτική στο εργαστήριο του Ευθύμιου Πανουργιά 1996-99 και Αφροδίτης Λίτη 2014-15 και Χαρακτική στο εργαστήριο του Θανάση Εξαρχόπουλου και Ιωάννη Παπαδάκη 1993-1995, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Πτυχίο Ζωγραφικής 1996, Γλυπτικής 2015). Είναι υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Χάγης (1995). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο.

Το έργο του έχει διακρίθεί σε τοπικούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς .

Έχει διδακτική εμπειρία σε μαθήματα εικαστικών τεχνών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, από το 1998 έως και σήμερα.

Από το 1991 ασχολείται με τη συλλογή μελέτη, και καταγραφή του ελληνικού παιχνιδιού και διαθέτει μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικού παιχνιδιού.

Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε Διεθνή Συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφώσεις αναφορικά με την παιδαγωγική αξία των εικαστικών τεχνών και του παιχνιδιού στην εκπαίδευση.

 

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

instagram facebook youtube