ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ / Καθηγητής

Image

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΦΕΚ 2057/Γ/11.08.2023

Διευθυντής του Β’ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1986-1990) και αρχιτεκτονική στο Universita degli studi di Firenze (1988-1993). Το 1994- 1999, συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου την περίοδο 1999-2003 παρακολούθησε και μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες.

Από την αρχή της καριέρας του η καλλιτεχνική του έκφραση είχε έντονα πολιτικό χαρακτήρα, ξεκινώντας από αναφορές στην πρόσφατή Ιστορία της Κύπρου, μέρος της οποίας είχε ζήσει ο ίδιος κατά την παιδική του ηλικία. Έκτοτε η τέχνη του επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, την παγκοσμιοποίηση, τον καταναλωτισμό, τις ιδεολογικές και πολιτισμικές κρίσεις, δίνοντάς τους σύνθετες προεκτάσεις που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του κυριαρχούν οι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους χώρους, με εγκαταστάσεις και κατασκευές από διάφορα υλικά, περφόρμανς, βίντεο και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Το προσωπικό εκφραστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη είναι ιδιαίτερα πλούσιο, χάρη στην ποικιλία και την ευφάνταστη χρήση των τεχνικών και εικαστικών του μέσων. Παράλληλα το θεματικό περιεχόμενο, η διανοητική επεξεργασία και η ανατρεπτική διάθεση που φανερώνουν τα έργα του, λειτουργούν αποτελεσματικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκαλώντας την εγρήγορση του κοινού.

Το 1993 βραβεύεται με το Α’ Βραβείο από το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου. Το 2007 του απονέμεται το τιμητικό βραβείο της Ένωσης Τεχνοκριτικών Ελλάδος (AICA Hellas), ενώ το 2004, μαζί με τον Γιώργο Λάππα, υπήρξε βασικός υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Γλυπτικής, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Χάγης.

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα είναι διεθνής. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 50 και πλέον ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Centre Pompidou, Παρίσι, Turner Contemporary, Λονδίνο, κ.ά.) και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές Μπιενάλε (Οστάνδη 1994, Βενετία 1997, 2003, Τίρανα 2001, Τελ Αβίβ 2004, Ιρλανδία 2005, Σάο Πάολο 2006 κ.ά.). Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ερευνητικά προγράμματα.

Το 2023 εξελέγη Καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

© ASFA 2024. All rights reserved.