Η’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ / Διευθ. Ζ. Ξαγοράρης

ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ (ΖΑΦΟΣ) ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ / Καθηγητής

ΦΕΚ 702/Γ/20.06.2018

Ο Ζάφος Ξαγοράρης (1963, Αθήνα) έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ η Διδακτορική Διατριβή του αναφέρεται στην κατασκευή θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα (ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).  

Το καλλιτεχνικό του έργο αποτελείται από σχέδια, ηχητικές και συμμετοχικές δράσεις, ενώ σε υπαίθριες εγκαταστάσεις όπως «Η Παράσταση», Έργο στην Πόλη – ΝΕΟΝ, ανακατασκευάζονται εικόνες του παρελθόντος, στοχεύοντας στην ανάμνηση ιστορικών λεπτομερειών που αναφέρονται στο σήμερα, ή λειτουργούν ως προτροπή σε πιθανές μελλοντικές κινητοποιήσεις.    

Πρόσφατα, έχει παρουσιάσει εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις («Λοξή Τάξη», «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης»), με τη συμμετοχή μαθητών, σχολείων, παιδαγωγικών ομάδων όπως το «Σκασιαρχείο» και ιδρυμάτων όπως το Freiraum in der Box στο Βερολίνο, το κέντρο τέχνης ACC στη Βαϊμάρη, το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας ή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση.   

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: zxagoraris@asfa.gr

Ο Ξαγοράρης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η 58η Μπιενάλε της Βενετίας, η Documenta14, Αθήνα και Κάσελ, ή η 27η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, ενώ υπήρξε ένας από τους επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου της 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας.  

Είναι Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ έχει υπάρξει Artist in Residence του προγράμματος Witt στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, καθώς και προσκεκλημένος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Sassari, Πάτρας και Freie Universität, Βερολίνο. 

 

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ / Επίκουρος Καθηγητής

ΦΕΚ 57/Γ/26.01.2018

Ο Κώστας Χριστόπουλος (1976, Αθήνα) σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ίδιας σχολής. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.  

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  

Υπήρξε μέλος καλλιτεχνικών ομάδων (Ομάδα Φιλοπάππου, Άντερ Κονστράξιον κ.α.) και ήταν συνιδρυτής της πλατφόρμας σύγχρονης τέχνης και λογοτεχνίας The Symptom Projects με έδρα την Άμφισσα.  

Aπό το 2006 αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό και διαδικτυακό τύπο, έχοντας επίσης πλούσια κειμενογραφία σε συλλογικούς τόμους και καταλόγους εικαστικών εκθέσεων.  

Βρίσκεται υπό έκδοση το βιβλίο του με τίτλο Ο εθνοκεντρικός λόγος στη νεοελληνική τέχνη: Το έθνος ως εργαλείο ανάλυσης της τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα (εκδ. Ασίνη). 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των «Αναγνώσεων», του ένθετου για την κριτική βιβλίου, τεχνών και επιστημών της εφημερίδας Αυγή και μέλος της συντακτικής επιτροπής της Τριμηνιαίας Έκδοσης Επιστημονικού Προβληματισμού και Παιδείας Σύγχρονα Θέματα. 

Έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AICA Hellas, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης.  

Εκθέσεις – Δραστηριότητες

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

Μετάβαση στο περιεχόμενο