ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ (ΖΑΦΟΣ) ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ / Καθηγητής

Image

ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ (ΖΑΦΟΣ) ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ

Προσωπική ιστοσελίδα

ΦΕΚ 702/Γ/20.06.2018

Ο Ζάφος Ξαγοράρης (1963, Αθήνα) έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ η Διδακτορική Διατριβή του αναφέρεται στην κατασκευή θαυμάτων από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα (ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).  

Το καλλιτεχνικό του έργο αποτελείται από σχέδια, ηχητικές και συμμετοχικές δράσεις, ενώ σε υπαίθριες εγκαταστάσεις όπως «Η Παράσταση», Έργο στην Πόλη – ΝΕΟΝ, ανακατασκευάζονται εικόνες του παρελθόντος, στοχεύοντας στην ανάμνηση ιστορικών λεπτομερειών που αναφέρονται στο σήμερα, ή λειτουργούν ως προτροπή σε πιθανές μελλοντικές κινητοποιήσεις.    

Πρόσφατα, έχει παρουσιάσει εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις («Λοξή Τάξη», «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης»), με τη συμμετοχή μαθητών, σχολείων, παιδαγωγικών ομάδων όπως το «Σκασιαρχείο» και ιδρυμάτων όπως το Freiraum in der Box στο Βερολίνο, το κέντρο τέχνης ACC στη Βαϊμάρη, το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας ή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση.   

Ο Ξαγοράρης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η 58η Μπιενάλε της Βενετίας, η Documenta14, Αθήνα και Κάσελ, ή η 27η Μπιενάλε του Σάο Πάολο, ενώ υπήρξε ένας από τους επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου της 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας.  

Είναι Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ έχει υπάρξει Artist in Residence του προγράμματος Witt στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, καθώς και προσκεκλημένος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Sassari, Πάτρας και Freie Universität, Βερολίνο. 

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: zxagoraris@asfa.gr

© ASFA 2024. All rights reserved.

Μετάβαση στο περιεχόμενο