ΙΒ΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ / Διευθ. Πολύδωρος Καρυοφύλλης

Ο σκοπός μας

Να επαναπροσδιορίζουμε την καλλιτεχνική πρακτική μέσω του επαναπροσδιορισμού της εικαστικής εκπαίδευσης

Το 12ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και Διευρυμένων Μέσων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει ως σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές μια εκπαιδευτική εμπειρία βασισμένη σε τρεις κεντρικούς άξονες, την Προσωπική Ανάπτυξη, την Κοινότητα – Συλλογικότητα και τη Διατομεακή Πρακτική.

Η Προσωπική Ανάπτυξη στοχεύει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικής δράσης που βασίζεται στην αυτοπαρατήρηση και τον προσωπικό αναστοχασμό, στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού εαυτού ως ένα σύνολο επιλογών που υπερβαίνουν την αυτονομία του αισθητικού προϊόντος.

Χτίζοντας μια Κοινότητα – Συλλογικότητα οι σπουδαστές πραγματοποιούν πειραματικές δοκιμές με καλλιτεχνικά εγχειρήματα που βασίζονται στη συλλογική οργάνωση της καλλιτεχνικής δράσης. Καλλιεργούνται έτσι,  σύγχρονες αντιλήψεις για την ετερότητα, την έμφυλη ταυτότητα, τον ενσώματο και ψηφιακό εαυτό, τη σεξουαλικότητα, την πολιτισμική ταυτότητα, την πολιτική και πνευματική ποικιλότητα, την συνύπαρξη και τη συνθετότητα των κοινωνικών σχέσεων εντός των οποίων παράγεται η σύγχρονη τέχνη. Μέσω της συλλογικότητας ενισχύεται η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των σπουδαστών και η ενσυναίσθηση. Παράλληλα οι σπουδαστές καλούνται να γνωρίσουν και να μάθουν να χειρίζονται συνεργατικά εργαλεία και να συμμετέχουν σε συλλογικά εργαστήρια. Οι αντιληψεις που καλλιεργούνται αλλά και η εξοικείωση με συνεργατικές μεθόδους οδηγούν σε πειραματισμό και δημιουργία ομαδικών έργων και project μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής.

Μέσα από τη Διατομεακή Πρακτική διαμορφώνεται μια αντίληψη γύρω από τη φύση του διευρυμένου πεδίου της τέχνης και των μέσων που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται εντός του.

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ (POKA-YIO) / Καθηγητής

ΦΕΚ 3021/Γ/15.11.2023

Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης), Καθηγητής ΑΣΚΤ 

Ο Poka-Yio είναι εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων. Είναι επίσης σύμβουλος στρατηγικής και coach προσωπικής ανάπτυξης. Έχει πτυχίο Ζωγραφικής και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.  Είναι ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας από το 2005 μέχρι σήμερα και του Σταθμού Άλφα-Αθηναϊκό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης μέχρι το 2004.  Έχει εκθέσει το έργο του, έχει παρουσιάσει δράσεις και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρακτική του περιλαμβάνει ζωγραφική, εικαστικές δράσεις, θέατρο και ταινίες. Κύριος θεματικός άξονας του έργου του είναι η συνεχής ταλάντευση μεταξύ του διπόλου Έλξης-Απώθησης στην εποχή του Πολιτισμού της Επιθυμίας.  

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: poka-yio@asfa.gr

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) ΤΣΙΧΛΗΣ / Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)

ΦΕΚ 2115/Γ/15.09.2021

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τo 1971. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (1997) και  στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας(2004). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στον Τομέα “Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός – Μεθοδολογία στην Αρχιτεκτονική Έρευνα”  από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ (2010).  

Δημιουργεί γλυπτικά αντικείμενα και εγκαταστάσεις, μέσω των οποίων διερευνά  τις  υλικές μεταφορές και μετατοπίσεις που παράγονται με την εμπλοκή της γλώσσας,  πολιτικών και πολιτισμικών αναπαραστάσεων, συλλογικών και προσωπικών μυθολογιών. (Επιλογή εκθέσεων:  Μπιενάλε της Αθήνας MONODROME,2011, Athens Remap 2011, Athens is now, γκαλερί Alibi, Αθήνα  2017, Το πνεύμα της σκάλας, Άγιος Νικόλαος Κρήτης 2019, Death in Athens, Yellow Brick, Αθήνα 2020, Lato/Safe Space, Κρήτη 2021, There was land here before, Ελαφόνησος 2022).  

Παράλληλα,  ως μέλος της  επιμελητικής επιτροπής του χώρου τέχνης YELLOW BRICK , έχει συνεπιμεληθεί μια σειρά εκθέσεων (Ένταξη ή δημιουργία; Μετακίνηση,  εγκατάσταση και παραγωγή ταυτοτήτων – Νέα Ιωνία Αττικής 1923-2021Παραδοσιακή τυπογραφία και σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, Mystery 19 -Initiation as Methodology, στο πλαίσιο του οργανισμού Ελευσίνα Πολτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023) 

Το 2011-12 συνεργάστηκε στην έκδοση του καλλιτεχνικού fanzine ΚΥΨΕΛΗ. 

Έχει διδάξει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2005-21), στο Η’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ (2007-8) και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014-15). Από τον Οκτώβριο του 2021, είναι μέλος ΕΔΙΠ της ΑΣΚΤ, στο ΙΒ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής και Διευρυμένων Μέσων. 

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: emtsichlis@asfa.gr

Περισσότερα

Προσωπική ιστοσελίδα

Μετάβαση στο περιεχόμενο