Κανονισμός μεταδιδακτορικής έρευνας


(Απόφαση Συνέλευσης, συνεδρία 16/4/2018 – ΦΕΚ 2349/Β’/20.6.2018)

  1. Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης μπορεί να συνεργάζεται με επιστήμονες που διεξάγουν μεταδιδακτορική έρευνα σε τομείς που εμπίπτουν στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τμήματος. Η εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (α) αποβλέπει στη δημιουργία πρωτότυπης και υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας, (β) αποτελεί πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς διάκρισης για το Τμήμα και (γ) συμβάλλει στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της έρευνας στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.
  2. Η συνεργασία αναφέρεται:
    • στην εποπτεία ή συμβουλευτική υποστήριξη της μεταδιδακτορικής έρευνας από Καθηγητή/τρια του Τμήματος,
    • στην παροχή πρόσβασης σε επιστημονικό υλικό και εξοπλισμό (βιβλιοθήκη, εργαστήρια κλπ.),
    • στην ανάθεση εκ μέρους του Τμήματος συγκεκριμένου ερευνητικού έργου και
    • στην πιθανή ανάθεση διδακτικού έργου.
  3. Η χρονική διάρκεια της μεταδιδακτορικής έρευνας δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) έτους και μεγαλύτερη των δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποδοχής από τη Συνέλευση της αίτησης για διεξαγωγή της έρευνας.
  4. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Στην αίτηση αναφέρεται το όνομα του/της Καθηγητή/τριας του Τμήματος υπό την επίβλεψη του οποίου/της οποίας επιθυμεί ο/η ενδιαφερόμενος/η να εκπονήσει τη μεταδιδακτορική του/της έρευνα, καθώς και το θέμα της έρευνας με έμφαση στη σημασία/χρησιμότητα και την πρωτοτυπία της σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και με ειδικότερη αναφορά στους τρόπους διάχυσης των προσδοκώμενων ερευνητικών της αποτελεσμάτων. Η αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
    • Πρόταση εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας
    • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
    • Αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος
    • Αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (εάν υπάρχει)
    • Αντίγραφο πτυχίου.
    Τίτλος σπουδών που έχει χορηγηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού, πρέπει να φέρει νόμιμη θεώρηση και να συνοδεύεται από επίσημη μετάφραση και σχετική βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ.
    Η αίτηση εξετάζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, η οποία εξετάζει και τη συνάφεια του προτεινόμενου θέματος με το γνωστικό αντικείμενο και το συνολικό ακαδημαϊκό έργο του/της δυνάμει Επιβλέποντα/ουσας. Η Συνέλευση είναι επίσης αρμόδια για τον καθορισμό της γλώσσας συγγραφής των πορισμάτων της έρευνας, ενώ η Γραμματεία αναλαμβάνει να ενημερώσει τον/την υποψήφιο/α για το αποτέλεσμα.
  5. Οι μεταδιδάκτορες ερευνητές/τριες οφείλουν να συντάσσουν έκθεση προόδου της έρευνάς τους σε συνεργασία με τον/την Επιβλέποντα/ουσα, η οποία κατατίθεται στη Συνέλευση του Τμήματος προς ενημέρωση στο τέλος του πρώτου έτους, εφόσον η χρονική διάρκεια της διεξαγόμενης έρευνας έχει οριστεί διετής. Μετά την πάροδο του χρόνου που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της έρευνας, οι μεταδιδάκτορες ερευνητές/τριες συντάσσουν έκθεση περάτωσής της την οποία υποβάλλουν σε συνεργασία με τον/την Επιβλέποντα/ουσα στη Συνέλευση η οποία πιστοποιεί την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής έρευνας.
  6. Οι μεταδιδάκτορες ερευνητές/τριες οφείλουν να αναφέρουν το Τμήμα υπό την «ακαδημαϊκή στέγη» του οποίου εκπονούν την έρευνά τους (academic affiliation) σε κάθε δημοσίευσή τους στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής τους έρευνας.
  7. Oι μεταδιδακτορικοί/ες ερευνητές/τριες δεν επιτρέπεται να αμείβονται από πόρους προερχόμενους από κρατική επιχορήγηση. Ειδικότερα, δύνανται να αμείβονται από πόρους προερχόμενους από χρηματοδοτούμενα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος. Δύνανται επίσης να λαμβάνουν υποτροφία από εθνικούς ή διεθνείς φορείς και ιδρύματα. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι της ΑΣΚΤ (μη προερχόμενοι από κρατική επιχορήγηση), οι μεταδιδακτορικοί/ές ερευνητές/τριες δύνανται να συνάπτουν σύμβαση με την ΑΣΚΤ, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης ή ανανέωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω πόροι διατίθενται για την κάλυψη των σχετικών αμοιβών κατόπιν απόφασης των αρμοδίων οργάνων της ΑΣΚΤ.
  8. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας χορηγείται πιστοποιητικό διεξαγωγής μεταδιδακτορικής έρευνας στο οποίο αναφέρεται το ΑΕΙ, η Σχολή, το Τμήμα, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα πατέρα, ο τόπος καταγωγής του/της ερευνητή/τριας, ο/η Επιβλέπων/ουσα, το γνωστικό αντικείμενο της έρευνας και η χρονική περίοδος διεξαγωγής της. Το πιστοποιητικό δεν αποτελεί τίτλο σπουδών.
  9. Τα πορίσματα της συγκεκριμένης έρευνας ανακοινώνονται στη Συνέλευση και σε σχετικό σεμινάριο, δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπου είναι εφικτό, και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
  10. Η διαγραφή των μεταδιδακτορικών ερευνητών/τριών είναι δυνατή με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για τους ακόλουθους λόγους:
    • Λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεών τους όπως προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό.
    • Λόγω δράσεών τους που ζημιώνουν ή εκθέτουν το Τμήμα και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
    • Κατόπιν υποβολής έγγραφης αίτησης διαγραφής από τον/την ίδιο/ίδια ερευνητή/τρια.
  11. Ο παρών Κανονισμός έχει ισχύ από το χρόνο της κατά νόμο έγκρισής του, εφαρμόζεται δε και σε περιπτώσεις μεταδιδακτορικών ερευνητών που έχουν ήδη γίνει δεκτοί πριν την έγκρισή του, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ευρίσκονται.

© ASFA 2024. All rights reserved.