ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ / Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ)

Image

ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ

facebook

ΦΕΚ 3804/Β/04.09.2018

Η Μαρία Μαμαλίγκα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ, Πολιτισμό και Επικοινωνία, με ειδίκευση στον Κινηματογράφο (ΜΑ, 2005), στο Νόριτς της Αγγλίας, στο UEA, Χημεία και Εκπαίδευση (MSc στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, 1989) και στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ, Χημεία (ΒΑ, 1984).

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών, καθώς και την κινηματογραφική λέσχη της ΑΣΚΤ. Οργανώνει κινηματογραφικά αφιερώματα, ομιλίες και διαλέξεις, εισηγούμενη για τις ταινίες και τους σκηνοθέτες στους φοιτητές, ως Ειδικό Τεχνικό και Επιστημονικό Προσωπικό. Συνεργάζεται σε εργαστηριακά μαθήματα για υποβοήθηση διδακτικών αναγκών.

Έχει επίσης εργαστεί στην Πινακοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ και έχει εκπονήσει αυτόνομο διδακτικό έργο στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Ρόδο.

Έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά στα ελληνικά, έχει επιμεληθεί γλωσσικά και επιστημονικά καταλόγους εκθέσεων, βιβλία και περιοδικά τέχνης. Έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια και ομιλίες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Ενδεικτικά βλ. κάτωθι.

«Από τον ορίζοντα του Μετώπου (1940) στο μέτωπο του Ουρανού (1962) του Τάκη Κανελλόπουλου» ομιλία στην εκδήλωση για τον εορτασμό  της 28ης Οκτωβρίου (ΑΣΚΤ, Οκτώβριος 2022).

«Η ιστορία στο κινηματογραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», εισήγηση στο ετήσιο συνέδριο (34ο) της ΟΚΛΕ, με θέμα «Κινηματογράφος και Ιστορία» (Ύδρα, Μάιος 2022).

«Ολοκαύτωμα και Αναπαράσταση στον Κινηματογράφο», ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (ΑΣΚΤ, 2021, Ιαν.).

«Ταυτοποιώντας την απώλεια: έξι σύγχρονες εικαστικές εκδοχές». Στο: ηλεκτρονικό περιοδικό fractal: H ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ, Εικαστικά,  19-10-2016. Αθήνα, [http://fractalart.gr/taytopoiwntas-tin-apwleia/].

«Wong Kar-Wai: ένας κινηματογραφιστής του χρόνου» ομιλία στους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» (ΑΣΚΤ, 2011).

«Το έργο τέχνης την εποχή της ψηφιακής του αναπαραγωγής». Στο: Συγκρότηση και συντονισμός του χώρου των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχείων τέχνης στην Ελλάδα, Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ: Πρακτικά, Αθήνα,1-2 Φεβρουαρίου 2008, σσ.161-165.

Νουβέλα της τελεί υπό έκδοση από τις εκδόσεις της Εστίας.

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mmamaliga@asfa.gr

Αναλυτικό βιογραφικό

© ASFA 2024. All rights reserved.

Μετάβαση στο περιεχόμενο