ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΤ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΤ

When

06/03/2024    
20:00 - 23:00

Where

Αίθουσα ντε Κίρικο
Πειραιώς 256, Άγ. Ιωάννης Ρέντης, 18233

Event Type

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΚΤ

ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΟΥΑ (1910-1998). ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΜΕΡΟΣ B’.1

Τετάρτη 6 Mαρτίου 2024 Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ [Kumonosu-jo, Throne of Blood] (Κουροσάουα, 1957) (ασπρ., 1 ώρα & 50 λεπτ.), ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ, είσ. ελεύθερη.

Ο Ακίρα Κουροσάουα διασκευάζει τον Μάκμπεθ (π.1606), μεταφέροντας την κλασική ιστορία του Σέξπιρ για τη φιλοδοξία και τη φαυλότητα στο ομιχλώδες τοπίο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας. Ο Θρόνος του Αίματος (1957) συγκεράζει εκφάνσεις της δυτικής τραγωδίας με μορφολογικά στοιχεία που προέρχονται από το θέατρο Νο, δημιουργώντας μια θυελλώδη κινηματογραφική εμπειρία.

Ο σχεδιαστής της παραγωγής και των κουστουμιών, Γιοσίρο Μουράκι, θυμάται: “Μελετήσαμε τα παλιά σχέδια κάστρων, τα πραγματικά παλιά, όχι αυτά τα λευκά κάστρα που έχουμε ακόμα τριγύρω. Και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρους ενισχυμένους τοίχους, καθώς θα ταίριαζαν καλά με το εφέ suiboku-ga (ζωγραφική με μελάνι) που προγραμματίζαμε με πολλή ομίχλη και καταχνιά. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που αποφασίσαμε ότι οι τοποθεσίες θα έπρεπε να είναι ψηλά στο όρος Φούτζι, λόγω της ομίχλης και του μαύρου ηφαιστειακού εδάφους. Δημιουργήσαμε κάτι που δεν προερχόταν από κάποια μεμονωμένη ιστορική περίοδο. Για να τονίσουμε την ψυχολογία του ήρωα, που τον κινεί ο ψυχαναγκασμός, φτιάξαμε τους εσωτερικούς χώρους ευρύχωρους, με χαμηλά ταβάνια και λοξά υποστηλώματα για να δημιουργήσουμε το εφέ της καταπίεσης”.

Η φωτό είναι από την ταινία ο Θρόνος του Αίματος (1957).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΣΚΤ. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 8.00 μ.μ., Θεματικά Αφιερώματα, Κάθε Παρασκευή Κινηματογραφική Λέσχη, Αίθουσα Ντε Κίρικο, Πειραιώς 256, ώρα προβολής 8.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Υπεύθυνη προγράμματος Μαρία Μαμαλίγκα.

© ASFA 2024. All rights reserved.