Πέντε ημέρες Εικαστικού Βίντεο

στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

13-17/4/2005

Στο χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για πέντε μέρες, από 13 έως 17-4-05, θα παρουσιαστούν τα εικαστικά βίντεο (με η χωρίς ψηφιακή επεξεργασία) των σπουδαστών και σπουδαστριών της Σχολής. Επειδή είναι η πρώτη φορά που η Σχολή διοργανώνει μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στα βίντεο, έγινε προσπάθεια να της δοθεί και αναδρομικός χαρακτήρας.Το πενθήμερο αυτό αφιέρωμα έχει σκοπό να καταδείξει την ίδια- μορφή δηλαδή την ιδιαίτερη μορφή και τη χαρακτηριστική γραφή του εικαστικού βίντεο, μοναδική σε προσέγγιση και απόλυτα διαφοροποιημένη από κάθε άλλη χρήση βίντεο, τόσο σαν έννοια όσο και σαν φόρμα. Οι σπουδαστές/ σπουδάστριες διερευνούν την έννοια του χρόνου σε πολλαπλά επίπεδα μορφών και εννοιών, με ευρηματικότητα, αμεσότητα, χιούμορ, φαντασία και ιδιαίτερη υπευθυνότητα.

Τα ψηφιακά μέσα εισήχθηκαν αρχικά στη Σχολή το 1993-94, σε ένα στάδιο εντελώς πειραματικό. Έκτοτε, το μεγάλο ενδιαφέρον μιας διαρκώς αυξανόμενης μερίδας σπουδαστών και σπουδαστριών οδήγησε στο να αποκτήσουν τα περισσότερα εργαστήρια ψηφιακά μέσα αλλά και στο να λειτουργήσει σχετικό προπτυχιακό μάθημα επιλογής καθώς και μεταπτυχιακό τμήμα.

Επίσης, τη φετινή χρονιά προσκλήθηκαν και πραγματοποίησαν σεμινάρια υπό μορφή workshop πάνω στο βίντεο και τις ψηφιακές μορφές τέχνης οι καλλιτέχνες Νίκος Ναυρίδης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Αργυρώ Παούρη και Δημήτρης Κόζαρης.

Το πενθήμερο ξεκινά με δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις: Τετάρτη 13-4-2005. Σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα προβληθούν έργα βιντεοτέχνης, τα οποία το Μουσείο ευγενώς παραχωρεί από τις μόνιμες συλλογές του.

Πέμπτη 14-4-2005. ' Η διαρκής αμηχανία μπροστά στον Μπόυς'. Θα προβληθούν 3 βίντεο πάνω σε ισάριθμες δράσεις του Γιόζεφ Μπόυς. Σύντομη εισαγωγή και σχόλια πάνω στο καθένα θα γίνουν από τη Ρέα Στριγγάρη-Thonges. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετική με το θέμα μεταξύ της Ρέας Στριγγάρη- Thonges , συνεργάτιδας του Μπόυς και ιστορικού τέχνης, της Μαρίας Μαραγκού, κριτικού / θεωρητικού τέχνης και διευθύντριας του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, του Νίκου -Ξυδάκη, κριτικού τέχνης και του Νίκου Δασκαλοθανάση, θεωρητικού τέχνης και επίκουρου καθηγητή ιστορίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ, ο οποίος και προλογίζει το αφιέρωμα.

Παρασκευή 15-4, Σάββατο 16-4 και Κυριακή 17-4-2005.

Θα προβληθούν τα εικαστικά βίντεο των σπουδαστών/ σπουδαστριών της Σχολής.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Γιώργος Χουλιάρας, αντιπρύτανης, η Ρένα Παπασπύρου, καθηγήτρια, ο Ζάφος Ξαγοράρης, λέκτορας, ο Γιάννης Μελανίτης, συνεργάτης τομέα γλυπτικής και ο Γιώργος Κουμανίδης, εκπρόσωπος των σπουδαστών.

 

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πειραιώς 256 - Ρέντη Τηλ. 210 48 13 251 210 48 19 666