ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 14-4-2005

Η διαρκής αμηχανία μπροστά στον Μπόις

 

Ο δάσκαλος, ο σαμάνος, ο καλλιτέχνης, ο κοινωνικός οραματιστής - δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τον θάνατο του, ο Γιόζεφ Μπόις εξακολουθεί να διχάζει τα πνεύματα.
Η πρόσληψη του έργου του αμφιρρέπει ανάμεσα στην αδιαφιλονίκητα υψηλή αξιολόγηση της εικαστικής του δημιουργίας αφενός, και στην ακαμψία έως απόρριψη σε ότι αφορά στο λεγόμενο "ουτοπικό" μέρος της, αφετέρου: τον αναπροσδιορισμό της τέχνης στην ολοτητά της.

Ο Μπόις θεωρούσε αναπόσπαστο και σημαντικό στοιχείο του έργου του τα φόρουμ ανοιχτής συζήτησης που ίδρυε - εξίσου σημαντικά με τα σχέδια, τα γλυπτά, τις δράσεις και τις εγκαταστάσεις.
Με την ρήση που τον έκανε δημοφιλή, όσο και αμφιλεγόμενο, ¨Κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης¨, απευθύνθηκε σε ένα σύνολο πέραν από την πεπατημένη του εικαστικού χώρου. Κατά πόσον όμως η ιδέα του ¨Κοινωνικού γλυπτού¨ συμβαδίζει με τις αντιλήψεις του χώρου αυτού χωρίς να απειλεί με ισοπέδωση τα πάντα;

Για πολλούς, πηγή υπαρξιακής επιλογής, για άλλους, αιτία έντονης αμφισβήτησης, η πολυσχιδής προσωπικότητα του Μπόις και τα ερωτήματα με τα οποία φέρνει αντιμέτωπη την εποχή μας, θα είναι αντικείμενο μιας συζήτησης ανάμεσα στους: Ρέα Στριγγάρη-Thοnges, συνεργάτης του Μπόις και ιστορικός τέχνης, Μαρία Μαραγκού, κριτικός / θεωρητικός τέχνης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, Νίκος Ξυδάκης, κριτικός τέχνης και Νίκος Δασκαλοθανάσης, θεωρητικός τέχνης επίκουρος καθήγητης στην ΑΣΚΤ.

Τα Video είναι:

1. Η παρουσία του Μπόις στις Ντοκουμέντα Δ3, Δ4, Δ5,Δ6 και Δ7, 1964 - 1982
διάρκεια 45 λεπτα, γερμανικά

2. A Public dialog. Ο Μπόις στην Νεα Υόρκη, απόσπασμα, 1974
διάρκεια 30 λεπτα, αγγλικα

3. Ο Μπόις στην Ιαπωνία 1984 η τελευταία του δράση στην Ιαπωνία
διάρκεια 30 λεπτά, αγγλικά

4. I like America and America likes me.
Δράση στην Νέα Υόρκη
διάρκεια 40 λεπτά, αγγλικά

Πέμπτη 14-4, στο σινεμά της σχολής
Ωρα έναρξης 3μμ