Δημήτρης Περδικίδης και η τέχνη της Ισπανικής Πρωτοπορίας

4 Μαρτίου - 4 Μαϊου 2003

 

 

Επίσημα εγκαίνια Τρίτη 4 Μαρτίου 2003 ώρα 20.00

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος.

H Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο της Α.Σ.Κ.Τ. «Το Εργοστάσιο» το συνολικό έργο του καλλιτέχνη Δημήτρη Περδικίδη.

Ο Δημήτρης Περδικίδης (1922-1989), δημιουργός με σημαντική παρουσία στο χώρο της Ευρωπαϊκής Τέχνης, έζησε και έδρασε στη Μαδρίτη, συμμετέχοντας ενεργά στα κινήματα που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ισπανικής τέχνης, χωρίς ωστόσο να απαρνηθεί ποτέ την ιδιαιτερότητα της καταγωγικής του προέλευσης.

Οι γόνιμες εμπειρίες της αμφίδρομης αυτής σχέσης είναι εμφανείς σ' όλη τη διάρκεια της πορείας του, επηρεάζοντας όχι μόνο τις εκφραστικές αλλά και τις ιδεολογικές κατευθύνσεις της δουλειάς του. Τα έργα του, καρπός συστηματικής καλλιτεχνικής έρευνας και κοινωνικού προβληματισμού, αποκαλύπτουν ένα καλλιτέχνη με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και βαθιά κοινωνική συνείδηση, ο οποίος δεν δίστασε να επιστρατεύσει συχνά τις προσωπικές εκφραστικές ανησυχίες του στην υπηρεσία των μεγάλων οικουμενικών αιτημάτων και των ιστορικών προκλήσεων της ταραγμένης μεταπολεμικής εποχής του.

Στόχος λοιπόν μιας αναδρομικής έκθεσης του Δημήτρη Περδικίδη ήταν να αναδείξει το έργο και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, όπως διαμορφώθηκε μέσα στο κλίμα της Ισπανικής πρωτοποριακής τέχνης των δεκαετιών του '60 και του '70, επιδιώκοντας παράλληλα να γίνει κατανοητή η συνύφανση της τέχνης του με τις ποικίλες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις της κρίσιμης εκείνης εποχής.

Για να προβληθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα η σημασία και ο ιστορικός χαρακτήρας αυτού του σκεπτικού, η έκθεση θα πλαισιωθεί και θα υποστηριχθεί, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και γραπτά ντοκουμέντα, 3 video αλλά και μαρτυρίες πολιτικών γεγονότων, ιστορικές αναφορές, φωτογραφίες και δημοσιεύματα εφημερίδων από την τότε επικαιρότητα που θα δίνουν το στίγμα της εποχής και θα προσφέρουν τη δυνατότητα νέων αναγνώσεων και πιο νηφάλιων καλλιτεχνικών εκτιμήσεων.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει αναλάβει η Ιστορικός Τέχνης- Τεχνοκριτικός και μέλος της AICA Μαρία Κοτζαμάνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Α.Σ.Κ.Τ. με την υπεύθυνη κ.Εύα Τερζή, ή την κ.Ντόρις Χακίμ στο τηλ. 210 38.17.643 - Fax. 210 38.17.156 email eterzi @ asfa.gr

http /www.asfa.gr
«Το εργοστάσιο» Πειραιώς 256 Ρέντης
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης : Τρίτη - Παρασκευή 12.00 - 20.00 .και
Σάββατο - Κυριακή 12.00 - 16.00,
Δευτέρα κλειστά.