πίσω
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
"Διδάσκοντας την τέχνη: Η ιστορία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της. 1840-1974"
 

Το "εργοστάσιο" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών πρόκειται να φιλοξενήσει μια αναδρομική παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών που δίδαξαν στην ΑΣΚΤ από το έτος της ίδρυσής της, στα χρόνια του Όθωνα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Στόχος της έκθεσης είναι να ανασυγκροτήσει την ιστορία του πρώτου εκπαιδευτικού καλλιτεχνικού θεσμού του νεοελληνικού κράτους παρουσιάζοντας το έργο των δασκάλων της Σχολής. Το έργο αυτό έχει διπλό ενδιαφέρον. Από τη μια απηχεί όψεις της ίδιας της πορείας της νεοελληνικής τέχνης κι από την άλλη συνδέεται με ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική αλλά και τη θεσμική εμπλοκή των καλλιτεχνών. Αυτός ο διπλός άξονας διαμορφώνει και την οπτική που υιοθετεί η έκθεση. Το χρονολογικό της εύρος καλύπτει την περίοδο που ξεκινά με τις πρώτες απόπειρες δημιουργίας μιας καλλιτεχνικής κίνησης στην άρτι απελευθερωμένη Πρωτεύουσα και καταλήγει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν η νεοελληνική τέχνη επιχειρεί πλέον να πραγματοποιήσει ένα συστηματικότερο διάλογο με τα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα. Ταυτόχρονα, η έκθεση του έργου των δασκάλων της ΑΣΚΤ προβάλει τον τεκμηριωτικό της χαρακτήρα που εκ των πραγμάτων υπερβαίνει τις καθαυτό καλλιτεχνικές εξελίξεις και συνδιαλέγεται με τις ιδιαιτερότητες -αλλά και τις αντιφάσεις- της νεότερης πολιτικής ιστορίας. Επιπλέον, ακριβώς επειδή εδώ παρουσιάζεται η ειδικότερη περιοχή της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στην παράθεση των μειζόνων μορφικών καινοτομιών που καθόρισαν την τέχνη των δασκάλων της ΑΣΚΤ αλλά και στη συνολική καλλιτεχνική τους παραγωγή. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έργα που σπάνια -ή και ουδέποτε- έχουν παρουσιαστεί στο κοινό διαμορφώνοντας μια συνολικότερη και ίσως "αναπάντεχη" άποψη τόσο για το έργο όσων δίδαξαν στην Σχολή όσο και για τις ιδιαιτερότητες της θεσμικής καλλιτεχνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η έκθεση οργανώνεται με βάση τα έργα τεσσάρων, κυρίως, συλλογών: της Εθνικής Πινακοθήκης (εδώ συμπεριλαμβάνεται η συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη), της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, της συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα (που συγκροτεί το ομώνυμο μουσείο και στεγάζεται στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας) και της συλλογής της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (που είναι κλειστή για το κοινό και στεγάζεται στους χώρους της ΑΣΚΤ). Την έκθεση, που θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου 2004, θα πλαισιώσει και μικρός αριθμός έργων επιλεγμένων από ορισμένες άλλες συλλογές (συλλογή Γιάννη Παππά, συλλογή Ιδρύματος Δημητρίου Καλαμάρα, συλλογή Πάνου Γραμματόπουλου, συλλογή Alphabank).