Δεκαπέντε χρόνια κλείνουν εφέτος από την πρώτη έκθεση των αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το 1988. Σε αυτό το διάστημα η Σχολή εξελίχθηκε, μεγάλωσε, αξιοποίησε πλήρως τον νέο της χώρο στην οδό Πειραιώς, ο οποίος σήμερα πια μετά βίας επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες της. Το πρόγραμμα πλουτίστηκε με νέα εργαστήρια και θεωρητικά μαθήματα, προσφέροντας στους σπουδαστές περισσότερες δυνατότητες επιλογής, καθώς και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. Αν μπορούσαμε να ρίξουμε μια αναδρομική ματιά στις προηγούμενες εκθέσεις των αποφοίτων, θα διαπιστώναμε τα αποτελέσματα όλων αυτών των θετικών εξελίξεων στο έργο των νέων καλλιτεχνών.
Σήμερα, εκατό περίπου τελειόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 από οκτώ εργαστήρια ζωγραφικής, τρία γλυπτικής και δύο χαρακτικής, παρουσιάζουν ένα μέρος των διπλωματικών τους εργασιών στον εκθεσιακό χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών «το εργοστάσιο». Οι δημιουργοί των έργων που εκτίθενται, έχουν μια πρώτη ευκαιρία να επικοινωνήσουν δημόσια με το κοινό των φιλοτέχνων, να κριθούν, αλλά προ πάντων να αποκτήσουν οι ίδιοι μια καθαρότερη εικόνα της εργασίας τους, έξω από τον οικείο χώρο του εργαστηρίου. Παράλληλα κρίνονται και οι δάσκαλοι που οδήγησαν τους χθεσινούς σπουδαστές στις σημερινές τους επιδόσεις, δουλεύοντας μαζί τους και υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους. Η πολυμορφία των αισθητικών αναζητήσεων, χαρακτηριστικό της σύγχρονης τέχνης, επιτρέπει στους νέους καλλιτέχνες να επιλέξουν προσωπικούς τρόπους έκφρασης, συχνά πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους. Με την ποικιλία των προτάσεων και την ποιότητα των εκθεμάτων επιτυγχάνεται ένας από τους κύριους στόχους της έκθεσης, ο γόνιμος προβληματισμός των επισκεπτών.
Η έκθεση μπορεί να σημαίνει συμβατικά το τέλος μιας περιόδου μαθητείας. Αλλά η μαθητεία δεν τελειώνει ποτέ για τον καλλιτέχνη. Ο χώρος των εικαστικών τεχνών, με τη ρευστότητα που τον χαρακτηρίζει στις μέρες μας, είναι γεμάτος προκλήσεις και δυσκολίες. Η τελική αξιοποίηση των εφοδίων μιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης πραγματοποιείται στην μετέπειτα πορεία του καλλιτέχνη, μακριά από την προστασία του σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό κατά βάθος ευχόμαστε και περιμένουμε όλοι μια δημιουργική συνέχεια που θα δικαιώσει τις προσπάθειες διδασκόντων και διδασκομένων.
Ο θεσμός της ετήσιας έκθεσης των αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχει αποδειχθεί πολύτιμος από πολλές απόψεις. Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες προς όσους συμβάλλουν στη συνέχισή του, και ιδιαιτέρως όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της φετινής έκθεσης.

Οργάνωση έκθεσης Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων κ. Εύα Τερζή, κ. Ντόρις Χακίμ.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στην υπεύθυνη Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων κ. Εύα Τερζή τηλ. 210 3817643, καθώς και στην ιστοσελίδα της Σχολής: www.asfa.gr


Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών «Το Εργοστάσιο»
Πειραιώς 256, Ρέντης
Τηλ. 210 4801315 & 210 3817643