Βίκυ Σαρακατσιάνου

Η ιστορικός τέχνης Βίκυ Σαρακατσιάνου σπούδασε Αρχαιολογία & Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστημονική της επάρκεια πιστοποιείται από ακαδημαϊκούς τίτλους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία της Νεώτερης Τέχνης. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έπειτα από πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η Αφαίρεση στη Νεώτερη Ελληνική Τέχνη» και έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημιού Αθηνών το 2004. Έχει αναγνωρισμένα πτυχία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία απέκτησε με σπουδές στη Μεγ. Βρετανία.

Είναι εκπαιδευτικός στη Δ/θμια Εκπαίδευση, έχοντας πετύχει στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διδάσκει Ιστορία Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών, ενώ έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. και Κ.Ε.Κ.

Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει μελέτες και άρθρα που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευτεί στα πρακτικά αναγνωρισμένων πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων. Το ερευνητικό της έργο επεκτείνεται σε μεταδιδακτορικό επίπεδο με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα: «Η γυναικεία εικαστική & λογοτεχνική παρουσία στα περιοδικά λόγου & τέχνης (1900-1940)», που διοργανώθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα είναι πολυδιάστατη με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Έχει επιμεληθεί καταλόγους εκθέσεων γνωστών γκαλερί των Αθηνών και άρθρα της είναι δημοσιευμένα στον περιοδικό Τύπο. Είχε την επιμέλεια και παρουσίαση εικαστικής εκπομπής σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας και έχει πάρει συνεντεύξεις από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως τους Κώστα Ανδρέου, Όπυ Ζούνη, Αλεξ Μυλωνά, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Πανιάρα κ.ά. Ήταν συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει συνεργαστεί με φορείς, όπως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης για τη διοργάνωση σεμιναρίων Ιστορίας Τέχνης. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.